Πρόγραμμα απασχόλησης 5.000 ανέργων, ηλικίας 18-66 ετών, με έμφαση στον τομέα της πράσινης οικονομίας και τις γυναίκες

Πρόγραμμα απασχόλησης 5.000 ανέργων, ηλικίας 18-66 ετών, με έμφαση στον τομέα της πράσινης οικονομίας και τις γυναίκες

Πρόγραμμα απασχόλησης 5.000 ανέργων, ηλικίας 18-66 ετών, με έμφαση στον τομέα της πράσινης οικονομίας και τις γυναίκες

Σκοπός

Η δημιουργία 5.000 νέων, κυρίως «πράσινων» θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της πράσινης οικονομίας, με την πρόσληψη ανέργων, εγγεγραμμένων στο μητρώο ανέργων της Δ.ΥΠ.Α.,  ηλικίας 18-66 ετών, με έμφαση στις γυναίκες.

Δικαιούχοι

Ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της πράσινης οικονομίας.

Ωφελούμενοι

Άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α., ηλικίας 18-66 ετών

Καθεστώς Κρατικής Ενίσχυσης

Εάν επιλέξει η επιχείρηση το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης de minimis, θα πρέπει να μην έχει μειώσει το προσωπικό της το 3μηνο πριν την αίτηση και να μην έχει λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 € τα προηγούμενα 3 χρόνια (τρέχον και 2 προηγούμενα).

Εάν επιλέξει η επιχείρηση το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού (ΓΑΚ), να μην έχει μειώσει το προσωπικό της το 12μηνο πριν την αίτηση και να μην έχει λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 5.000.000 € ετησίως. Υπενθυμίζεται ότι οι ωφελούμενοι του καθεστώτος κρατικής ενίσχυσης του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού (ΓΑΚ) περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες ανέργων:

 Άνεργοι σε Μειονεκτική Θέση

  • ηλικίας 18-24 ετών
  • ηλικίας άνω των 50 ετών
  • εγγεγραμμένοι στα μητρώα για 6 μήνες και άνω
  • απόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης
  • άνεργοι που ζουν μόνοι τους, έχοντας την φροντίδα ενός ή περισσότερων εξαρτώμενων μελών

Άνεργοι σε Ιδιαίτερα Μειονεκτική Θέση

  • εγγεγραμμένοι στα μητρώα του για 24 μήνες και άνω
  • εγγεγραμμένοι στα μητρώα για 12 μήνες και άνω και ανήκουν σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες των ατόμων σε μειονεκτική θέση

Διάρκεια

Εάν επιλέξει η επιχείρηση το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης de minimis, η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 15 μήνες με υποχρέωση διατήρησης των επιχορηγουμένων θέσεων για 5 επιπλέον μήνες μετά την λήξη της επιχορήγησης.

Εάν επιλέξει η επιχείρηση το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού (ΓΑΚ), η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 12 μήνες με υποχρέωση διατήρησης των επιχορηγουμένων θέσεων για 4 επιπλέον μήνες μετά την λήξη της επιχορήγησης για ανέργους σε μειονεκτική θέση και 15 μήνες με υποχρέωση διατήρησης των επιχορηγουμένων θέσεων για 5 επιπλέον μήνες μετά την λήξη της επιχορήγησης για ανέργους σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση.

Επιχορήγηση

  • de minimis, η επιχορήγηση ανέρχεται σε ποσοστό του 80%  του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με ανώτερο όριο τα 817,60 € μηνιαία για την πρόσληψη άνεργων γυναικών, και 70% με ανώτατο όριο τα 715,40 € μηνιαία για την πρόσληψη λοιπών ανέργων.

Εάν επιλέξει η επιχείρηση το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού (ΓΑΚ), η επιχορήγηση ανέρχεται σε ποσοστό του 50%  του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με ανώτερο όριο τα 750 € μηνιαία για πρόσληψη άνεργων σε μειονεκτική και ιδιαίτερα μειονεκτική θέση και με ανώτερο όριο τα 800 € μηνιαία για προσλήψεις άνεργων γυναικών σε μειονεκτική και ιδιαίτερα μειονεκτική θέση.

Η επιχορήγηση περιλαμβάνει τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και του Επιδόματος Αδείας.

Αφήστε μια απάντηση